خواص برنج قهوه ای

به گزارش وبلاگ دبستانیها، برنج قهوه ای سرشار از آنتی اکسیدان است که این امر سبب مقاومت بدن در برابر بسیاری از بیماری ها مثل فشار خون و افسردگی ذهنی می گردد.

خواص برنج قهوه ای

برنج قهوه ای چیست؟

برنج قهوه ای غلات کامل تصفیه و فراوری نشده سبوس داری است که از برداشتن پوسته دور دانه برنج بدست می آید.

نسبت به برنج سفید باید بیشتر جویده گردد و طعم فندقی دارد.

برنج قهوه ای جوانه زدهبرنج قهوه ای جوانه زده یکی از انواع معروف برنج قهوه ای است که دارای مواد مغذی بسیار بالایی است. جوانه های آن اسید گاما آمینو بیوتیک دارد.

با خیساندن برنج قهوه ای در آب به مدت چند ساعت ، جوانه برنج قهوه ای آماده می گردد.این روش برای گرفتن حداکثر اسید گاما آمینو بیوتیک و بالا بردن سطح پروتئین و آنزیم های مفید مناسب است.

فرایند جوانه زدن نیز ارتقا ترکیبات اساسی مانند فرولیک اسید،لیزین،منیزیم،پتاسیم،ویتامین E، نیاسین، ویتامین B6، تیامین، و فیبر غذایی را بهمراه دارد. چنین ترکیباتی به جذب بهتر مواد هنگام هضم غذا ، جلوگیری از ناراحتی های روده،التهاب و آلرژی یاری می نماید. جوانه برنج را می توان خشک کرد و مدت نگهداری آن را بالا برد.

چرا برنج قهوه ای بخوریم؟خیلی از افراد به این موضوع واقفند که برنج قهوه ای از برنج سفید بهتر است. علت آن کیفیت و کمیت مواد مغذی آن است.

برخلاف برنج سفید، فرایند آسیاب کردن و تصفیه روی آن انجام نمی گردد و گنجینه مواد مغذی آن حفظ می گردد. با فرایند آسیاب جهت تبدیل برنج قهوه ای به برنج سفید ، خیلی از خواص برنج از بین می رود. انواع مختلفی از برنج قهوه ای در بازار وجود دارد که طعم و عطر خاصی دارند و اسید های چرب مختلفی دارند.

مواد مغذی و خواص برنج قهوه ای

برنج قهوه ای غذای کامل و طبیعی است که سرشار از املاح ضروری همانند منگنز،آهن،روی، فسفر،کلسیم،سلنیوم،منیزیم و پتاسیم است.

ویتامین های موجود در آن ویتامین B1(تیامین)،ویتامین B2(ریبوفلاوین)،ویتامین B3(نیاسین)،ویتامین B6،فولات،ویتامین E(آلفا توکوفرول) و ویتامین K می باشد.

منبع پروتئین است و فیبر قابل توجهی دارد. به جز همه موارد ذکر شده، تامین نماینده اسید های چرب لازم است.

کنترل دیابتبرنج قهوه ای برای بیماران دیابتی و هایپرگلیسمی مفید است. شاخص گلیسمی آن پایین است و به کاهش نوسانات انسولین یاری می نماید و در تثبیت سطح قند خون بدن موثر است.

مطالعه اجرا شده در این زمینه نشان می دهد که این غلات سرشار از فیتیک اسید،فیبر و پلی فنول است.

برنج قهوه ای کربوهیدرات پیچیده ای است که به کاهش ترشح قند یاری می نماید. انجمن دیابت امریکا مصرف برنج قهوه ای بجای برنج سفید را به افراد دیابتی برای تامین فیبر، ویتامین و املاح ضروری توصیه می نمایند.

خواص آنتی اکسیدانیبرنج قهوه ای سرشار از آنتی اکسیدان های قوی است که مصرف آن از بدن در برابر آسیب های رادیکال های آزاد اکسیژنی محافظت می نماید.

آنزیم آنتی اکسیدان قوی به نام سوپراکسید دیسموتاز دارد که از سلول ها در برابر آسیب اکسیداسیون هنگام فراوری انرژی محافظت می نماید.

براساس مطالعه تطبیقی اجرا شده در مورد برنج سفید و قهوه ای ،در برنج قهوه ای فعالیت خورندگی رادیکال های آزاد بیشتر است و به جلوگیری از بیماری های مربوط به اکسیداسیون از جمله بیماری های قلبی عروقی یاری می نماید.

پیشگیری از چاقی
برنج قهوه ای در کنترل وزن برای افرادی که با چاقی مبارزه می نمایند، کابردی است. حاوی منگنز است و به سنتز چربی بدن یاری می نماید.

طبق مطالعه اجرا شده،مصرف غلات کامل مانند برنج قهوه ای تاثیرات مثبتی بر کاهش شاخص حجم و وزن دارد. بعلاوه فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان گلوتاتیون پروکسیداز را بالا می برد و به افزایش سطح کلسترولHDLدر افراد چاق یاری می نماید. تحقیق تطبیقی دیگری اجرا شده که تاثیرات ضد چاقی برنج قهوه ای جوانه زده را ثابت می نماید.

پیشگیری از آلزایمربرنج قهوه ای جوانه زده بخاطر داشتن مقدار زیادی اسید گاما آمینوبیوتیریک در پیشگیری از امراض مربوط به تخریب سلول های عصبی مانند بیماری آلزایمر موثر است.

برنج قهوه ای جوانه زده حاوی ترکیبات مفیدی است که به مهار آنزیم خطرناک پرولیل اندوپپتیداس (عامل آلزایمر) یاری می نماید. برنج قهوه ای برای ناهنجاری های مغزی همانند زوال عقل و فراموشی نیز مفید است.

کاهش استرس در زنان شیردهبرنج قهوه ای جوانه زده برای سلامت فکری مادران شیرده مفید است.تحقیقات حاکی از تاثیر مثبت مصرف آن بر کاهش اختلال اخلاقی، افسردگی و خستگی است. بعلاوه مصرف برنج قهوه ای در دوران شیردهی به توانایی بدن برای مقابله با استرس و ارتقا سیستم دفاعی بدن یاری می نماید.

تقویت سیستم گوارشیبرنج قهوه ای غذای مهمی است که می تواند به رژیم غذایی روزانه افزوده گردد تا سیستم هاضمه سالمی داشته باشید.

فیبر موجود در آن به تنظیم عملکرد روده یاری نموده و احساس سیری بیشتری ایجاد می نماید. مطالعه تطبیقی در مورد تاثیرات برنج سفید و برنج قهوه ای هنگام هضم معده انجام شد و نتایج نشان می دهد سبوس برنج قهوه ای مانع جذب اسید می گردد و رطوبت بهتر حفظ می گردد.

فیبر آن نیز از بروز ناراحتی های دیگری همانند یبوست و کولیت جلوگیری می نماید.

تقویت سلامت قلب
برنج قهوه ای سرشار از سلنیوم است که برای سلامت قلب مفید است.

مصرف غلات کامل مانند برنج قهوه ای به کاهش مسدود شدن عروق ناشی از تشکیل پلاک روی دیواره آن یاری می نماید.این عمل محافظتی در پایین آوردن احتمال بروز ناهنجاری های قلبی مانند فشارخون بالا و بیماری های عروقی نقش دارد.بر اساس مطالعات اجرا شده، بافت اطراف برنج قهوه ای حاوی ترکیبی است که با پروتئین آنژیوتانسین دو (منقبض نماینده عروقی فعال و از عوامل افزایش فشار خون) مبارزه می نماید.

کنترل سطح کلسترولبرنج قهوه ای گزینه خوبی برای حفظ سطح کلسترول مناسب است. براساس نتایج تحقیقات، خواص پایین آورندگی کلسترول دارد و تجزیه کلسترول را تنظیم می نماید. مواد مغذی مفیدی دارد که در متابولیسم گلوکز و لیپید موثر است.

طبق مطالعات دیگر مصرف برنج قهوه ای در افزایش سروم و کلسترول HDL یاری نماینده است. جوانه برنج قهوه ای بعلت داشتن اسید گاما آمینوبیوتیریک مانع افزایش تریگلیسرید کبد در اثر دریافت بیش از مقدار الکل می گردد.

جلوگیری از سرطانبرنج قهوه ای در جلوگیری از سرطان کولون، سرطان سینه و لوسمی مفید است. چنین تاثیری می تواند بخاطر وجود آنتی اکسیدان های قوی و فیبر بالای آن باشد.

فیبر موجود در برنج قهوه ای به مواد سمی عامل سرطان در بدن می چسبد. این عمل مانع متصل شدن مواد سمی به دیواره های کولون می گردد و به نابودی آنها از بدن یاری می نماید.

مطالعه اجرا شده در مورد ارزیابی خواص پیشگیری شیمیایی برنج قهوه حاکی از آن است که سبوس برنج حاوی فنول های اساسی مانند تریسین،فرولیک اسید و کافییک اسید است که مقدار آن در برنج سفید خیلی کمتر است.

چنین ترکیبات فنولیک در مهار کردن تکثیر سلول های سرطان سینه و کولون بسیار موثر است. براساس تحقیقات دیگر، تاثیر تحریک نمایندگی برنج قهوه ای جوانه زده بر القا مرگ سلول های سرطانی و مهار کردن تکثیر سلول های سرطان لوسمی بسیار بالا است. علاوه بر آن، نتایج تحقیقات اثر ضد توموری مصرف سبوس برنج قهوه ای را اثبات می نماید.

تقویت سیستم عصبیبرنج قهوه ای برای عملکرد مناسب مغز و سیستم عصبی مفید است. بعلت وجود ویتامین B و املاح ضروری مانند منگنز و منیزیم به تسریع متابولیسم مغز و سیستم عصبی یاری می نماید. فعالیت کلسیم بدن را متعادل می سازد و در تنظیم شرایط سلول های عصبی و ماهیچه موثر است.

این برنج مانع از ترشح یک دفعه کلسیم به سلول های عصبی و فعالیت عصب می گردد. درنتیجه به آرام نگه داشتن عصب و ماهیچه یاری می نماید و از انقباض مازاد جلوگیری می نماید. ویتامین E موجود در آن نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های مختلف مغز ناشی از تاثیرات مخرب اکسیداتیو دارد.

خواص ضد افسردگی
جوانه برنج قهوه ای دارای خواص ضد افسردگی است و به مبارزه با ناراحتی های مرتبط با اضطراب یاری می نماید.

براساس تحقیقات اجرا شده، جوانه برنج قهوه ای حاوی آمینواسید هایی مانند گلوتامین،گلیسیرین و گابا است. چنین انتقال دهنده های عصبی مهارنماینده موجب تسهیل در فرایند کاهش ورود پیغام های مرتبط با اضطراب،افسردگی و استرس در مغز می گردد و متعاقبا بدن شرایط آرام تری پیدا خواهد نمود.

درمان بی خوابیبرنج قهوه ای برای درمان کم خوابی موثر است. منبع طبیعی هورمون ملاتونین مغز است.با ریلکس کردن سلول های عصبی و افزایش سیکل خواب، کیفیت خواب را بالا می برد.

ارتقا ایمنیبرنج قهوه ای سرشار از ویتامین،املاح و ترکیبات فنولیک لازم است که به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری می نماید. بدن را تغذیه می نماید،سرعت ترمیم را بالا میبرد و توانایی مبارزه با عفونت را ارتقا می دهد.

ارتقا سلامت استخوانبرنج قهوه ای در حفظ سلامت استخوان ها موثر است. سرشار از منیزیم است که به همراه کلسیم ساختار فیزیکی استخوان ها را تشکیل می دهند.

منیزیم برنج قهوه ای مانع از تحلیل املاح می گردد و برای بیماری هایی همانند آرتروز و پوکی استخوان مفید است.

استفاده در آشپزی

برنج از غذاهای اصلی نه تنها آسیا بلکه کل جهان است. برنج قهوه ای به شکل های مختلفی در بازار وجود دارد. برنج دانه بلند برای پخت غذا با تفت سریع، پلو ادویه ای و سالاد مناسب است. برنج دانه کوتاه بافت نرم و چسبنده ای دارد و برای تهیه پودینگ و شیرینی های قالبی استفاده می گردد.

برنج قهوه ای شیرین هم برای آماده کردن دسر های خوشمزه بسیار کاربرد دارد. از شربت برنج قهوه ای به خاطر وجود مواد مغذی بعنوان شیرین نماینده استفاده می گردد و طعم شیرین،فندقی و کره ای به کیک ها و نوشیدنی های گرم می دهد.

چطور برنج قهوه ای را انتخاب و نگهداری کنیم؟

برنج قهوه ای حاوی اسانس طبیعی است که در صورت نگهداری برای مدت طولانی احتمال کهنه شدن وجود دارد.

برای اطمینان از تازگی، توصیه می گردد تاریخ انقضا یا برترین تاریخ مصرف را چک کنید. برنج قهوه ای خام می تواند بمدت 6 ماه در ظرف عاری از هوا در دمای اتاق با حفظ تازگی نگهداری گردد.برای افزایش مدت نگهداری برنج قهوه ای خام ، می توان آن را فریزری کرد. برای افزایش ماندگاری می توان برنج قهوه ای خام را فریزری کرد. در نگهداری برنج قهوه ای پخته شده می بایست دقت کرد.نگهداری نادرست برنج پخته موجب رشد باکتری بنام باسیل سرئوس می گردد که می تواند غذا را سمی نماید.

برنج پخته را نباید در دمای اتاق نگهداری کرد یا بیش از یک بار گرم کرد.

چطور برنج قهوه ای بپزیم؟

برنج قهوه ای زمان پخت بیشتری نیاز دارد و بخاطر سبوس آن به آب بیشتری نیاز دارد. برای هر فنجان برنج ، ممکن است 2.5 تا 3 فنجان آب بهره ببرید.

با خیس کردن برنج می توانید زمان پخت را کاهش دهید. برنج قهوه ای خیس شده حدود 35 الی 40 دقیقه زمان پخت نیاز دارد.

احتیاط

برنج قهوه ای عموما آلرژی زا نیست و ترکیبات اذیت نماینده ای مانند پورین یا اکسالات ندارد.

جمع بندی

برنج قهوه ای غلات کاملی با درجاتی بالایی از ترکیبات مفید است. بر عملکرد بهینه ارگان های بدن شامل قلب،گوارش، مغز، استخوان ها، ماهیچه ، کلسترول و فشار خون موثر است. برنج قهوه ای ناراحتی های پوستی از جمله صدفک را درمان می نماید، سلامت پوست را ارتقا می دهد و به رویش دوباره مو یاری می نماید. بخاطر وجود فرولیک اسید(آنتی اکسید مانع چروکی پوست) خواص ضد پیری دارد.

برنج قهوه ای سرشار از فولات است و برای رشد جنین بسیار مفید است.

پزشکان توصیه می نمایند افراد مبتلا به عفونت قارچی کاندیدا مقدار کمی برنج مصرف نمایند. برنج قهوه ای حاوی آنزیم های گوارشی است که برای ضعف سیستم هاضمه بسیار مفید است.بدن و فکر را تقویت می نماید و با ضعف عمومی بدن و کمبود موادمغذی مبارزه می نماید.

منبع: سایت راستینه

منبع: راسخون

به "خواص برنج قهوه ای" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص برنج قهوه ای"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید